Positieve kijk op ouder worden

Positieve kijk op ouder worden

Helemaal passend bij de agenda van Netwerk 100 was het Up! festival in LUX, een tweedaags evenement dat in oktober plaatsvond. Daar kregen bezoekers de kans om het verschijnsel ouder worden eens van een andere, positieve kant te bekijken. Door middel van gesprekken, films, muziek, theater, exposities en allerlei activiteiten. Onder andere Marcel Olde Rikkert gaf een lezing over het steeds beter oud worden van ouderen. “Veel mensen beseffen niet dat er een grote kans bestaat dat ze 90 jaar of ouder worden. Dement worden is daarbij de zwarte wolk die iedereen ziet hangen. Dat bepaalt ons beeld van oud worden en dat is niet terecht. Er zijn steeds meer 90-plussers die goed oud worden, blijkt uit onderzoek. Daar zou meer aandacht voor moeten zijn. Het vraagt namelijk om aanpassingen en werpt ook nieuwe vragen op. Wat kan ik nog doen? En hoe geef ik invulling aan mijn leven?”

Overeenkomst in ambitie en denken 

Ook ouderen van Netwerk 100 waren aanwezig, onder wie Jan Festen (lid Doelgroeppanel). “Het was een boeiend en inspirerend festival. Vooral de sessie waar ouderen en jongeren bij elkaar kwamen was interessant. Aan de hand van vragen werd nagegaan of er een groot verschil bestaat in ambitie en denken tussen deze doelgroepen. Opvallend waren de overeenkomsten tussen beide groepen. Het deed me goed te ervaren dat het veronderstelde verschil niet aanwezig bleek te zijn bij de aanwezigen.”

Blijf nieuwsgierig

Hedy d’Ancona (oud-minister) is tachtig en nog altijd even actief, zo bleek tijdens de forumdiscussie ‘De herwaardering van de grijze golf’. “Vanaf 1968 ben ik opgekomen voor de emancipatie van vrouwen, tegenwoordig zet ik mij met name in voor de emancipatie van ouderen. Of van gevorderden, zoals de ondertitel van dit festival zo treffend luidt. Ik probeer mensen aan te sporen zich te blijven te ontplooien en te ontwikkelen. Zorg dat je nieuwsgierig blijft. En zorg ook dat je verontwaardigd blijft als je ziet dat dingen niet kloppen.” Tineke van Iersel (lid Doelgroeppanel Netwerk 100) sloot aan bij deze discussie. “Wat me erg is bijgebleven is de emancipatiekracht en strijdbaarheid van mevrouw d’Ancona. Durf als oudere om hulp te vragen, op jouw voorwaarden en in overleg. Soms moet je de dingen accepteren zoals ze zijn. Sta open voor warmte en liefde van anderen.”

Bekijk hier de aftermovie van het festival. Of beluister hier het geluidsfragment van de forumdiscussie ‘De herwaardering van de grijze golf’, met Hedy d’Ancona.

Administrator