Persoonlijke ondersteuning door zorgstudenten van Mantelaar

Persoonlijke ondersteuning door zorgstudenten van Mantelaar

Zorg en ondersteuning voor ouderen en mantelzorgers door studenten Geneeskunde, Psychologie, Fysiotherapie, Verpleegkunde en Ergotherapie. Dat is de werkwijze van Mantelaar. Zij koppelen zorgstudenten aan mensen die verzorging, begeleiding en gezelschap nodig hebben, zodat hun mantelzorger even wat tijd voor zichzelf heeft. Of omdat een oudere geen beroep kan doen op een mantelzorger en toch juist die extra zorg en aandacht nodig heeft. Thirza Snoek, regiomanager Nijmegen, vertelt: “De studenten hebben een zorggerelateerde achtergrond en bieden cliënten wat nodig is, in een persoonsgerichte mix van zorg, gezelschap en praktische hulp. Samen met de cliënt en mantelzorger wordt bekeken welke ondersteuning wanneer wenselijk is. Dat kan begeleiding zijn voor een paar uur per week, maar ook intensievere vormen van ondersteuning in de vorm van 24 uurs- en nachtzorg.

Mooie verbinding en uitwisseling tussen jong en oud

Wij werken met zorgstudenten omdat zij een zeer intrinsieke motivatie hebben om dit werk te doen. Vanuit hun studie nemen ze de kennis en know how mee in dit werk. En ze doen op deze manier werkervaring op, wat ze weer mee kunnen nemen in hun toekomstige functie. De studenten genieten ervan om met ouderen te werken. Ze vinden het geweldig om de verhalen te horen van vroeger. Tegelijkertijd horen wij regelmatig terug dat de cliënt zich weer nuttig en waardevol voelt en het gevoel heeft de zorgstudent wat te kunnen meegeven vanuit zijn of haar levenservaring. De zorgstudent neemt de cliënt mee in de huidige, moderne tijd door te delen wat hen bezighoudt. De verbinding tussen jong en oud is erg mooi om te zien.

Met een gerust hart van huis

Het grootste deel van onze cliënten heeft een vorm van dementie. Onze zorgstudenten zijn ervaren en weten hier goed mee om te gaan. Ze zijn signalerend, ontwapend, professioneel en zeer gemotiveerd. Ze weten de cliënt in beweging te krijgen, kunnen omgaan met onbegrepen gedrag en zijn communicatief vaardig. Ze schrijven na ieder bezoek een dagboekbericht. Dit bericht wordt automatisch doorgestuurd naar de mantelzorger, zodat er op afstand mee gelezen kan worden hoe het met de cliënt gaat.

Samenwerking met zorgprofessionals

Ook zorgprofessionals kunnen Mantelaar inzetten bij hun cliënten. In overleg met de cliënt en zijn of haar mantelzorger kan de hulpverlener de dagboekberichten inzien. Zo blijven ze op afstand nauw betrokken.
Mantelaar werkt sinds 2020 samen met ZZG zorggroep. Daardoor is het nu ook mogelijk om een zorgstudent van Mantelaar in te zetten bij cliënten met een WLZ indicatie in de vorm van ZIN (zorg in natura). Hierdoor ontstaat er een nauwe samenwerking en kan er snel geschakeld worden doordat de cliënt direct aangemeld kan worden.”

Wilt u meer informatie over Mantelaar in Nijmegen en omgeving? Kijk dan op www.mantelaar.nl of neem contact op met Thirza Snoek via thirzasnoek@mantelaar.nl.

Administrator