Thuisblijven in tijden van corona: Fifi Groenendijk

Thuisblijven in tijden van corona: Fifi Groenendijk

“Betalen via een tikkie”

Door Anne-Mieke Penders, lid Doelgroeppanel Netwerk 100

Hoe gaan ouderen om met de beperkingen waar ze mee moeten leven nu het coronavirus in het land is? Ik ben benieuwd hoe mijn collega’s van het Doelgroeppanel van Netwerk 100 dat doen.


Tijd om op te ruimen

Ik bel met Fifi Groenendijk en vraag haar hoe het gaat. “Het gaat goed” vertelt Fifi. “Ik ben wel even verkouden geweest, maar dat is weer over.” Hoe brengt ze haar dagen eigenlijk door? Fifi: “Ik slaap wat langer uit, dat vind ik heerlijk. En ik doe veel in de tuin. Ik heb van alles gezaaid, nu maar hopen dat het ook op komt. En verder heb ik nog veel te doen in huis. Opruimen bijvoorbeeld: ik heb heel veel papieren en spullen die soms al twintig jaar oud zijn, veel daarvan kan weg. Op een gegeven moment moet je toch gaan opruimen als je ouder wordt, anders moeten de kinderen dat te zijner tijd doen. Nu kan ik mooi de tijd nemen om het allemaal uit te zoeken en op te ruimen.”


Vergaderen via FaceTime

Verder doet Fifi samen met andere vrijwilligers veel voor een groepje illegale buitenlandse vrouwen. “We zorgen voor de boodschappen en geven les. Ik geef lessen in gezondheidszorg, dat is mijn vak. Dat moet ik nu digitaal gaan doen, bijvoorbeeld via FaceTime. Dat is nieuw voor mij, ik moet nog uitzoeken hoe dat werkt. Maar zo leer je ook weer iets nieuws door deze situatie. Vorige week heb ik zelfs telefonisch vergaderd, dat was een telefoongesprek met vier personen, heel apart. Daarnaast doe ik nog werk voor de Raad van Ouderen, dat bestaat uit veel lezen en reacties schrijven. Dat gaat natuurlijk gewoon door, al vallen de vergaderingen uit.”


Online boodschappen bestellen

“We komen door het coronavirus ons huis niet uit. Dat is veiliger want wij behoren tot de kwetsbare groep. Wel gaan we iedere dag een klein stukje wandelen in het natuurgebied dat grenst aan onze tuin. Verder blijven we binnen. De boodschappen worden gedaan door een buurman en door de buurman van de buurman. Vorige week heb ik digitaal boodschappen besteld bij Jumbo, dat was ook nieuw voor mij. En ik heb geleerd hoe ik via een ‘tikkie’ de boodschappen digitaal kan betalen.”


In beweging blijven

Zo te horen heeft Fifi voorlopig genoeg te doen: “Ik heb nog veel ongelezen boeken in huis en ik volg het nieuws natuurlijk. Ook het medische nieuws, en dat zet me dan weer aan het denken. Het kost allemaal best wel veel tijd. Verder let ik op dat ik genoeg blijf bewegen, want anders neemt je spierkracht snel af. Ik doe bij voorbeeld mee met ‘Nederland in Beweging’, op televisie. Ik let ook op dat ik op tijd naar bed ga en op tijd weer op sta, zodat er wel wat structuur in de dagen blijft.”

Administrator