Odensehuis Animi Vivere: durf te leven – een interview met Loesan Peters

Odensehuis Animi Vivere: durf te leven – een interview met Loesan Peters

Door Anne-Mieke Penders, lid Doelgroeppanel Netwerk 100

Het Odensehuis in Wijchen is een inloophuis voor jonge mensen met dementie, maar ook ouderen zijn er welkom. Het is een centrum voor informatie en advies, activiteiten en ontmoeting. ‘Kom wanneer het u uitkomt en blijf zo lang u wilt’, staat uitnodigend op de website. Animi Vivere betekent letterlijk ‘durf te leven’. Directeur Loesan Peters wil de deelnemers een plek bieden waar ze durven te leven, waar ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen functioneren en zo veel mogelijk op een plezierige manier deel kunnen nemen aan de samenleving. Dit hebben de deelnemers in beeld gebracht in de foto-expositie ‘Mijn leven (met dementie) in beeld’. Tijdens mijn bezoekje aan het Odensehuis val ik met mijn neus in de boter en mag ik deze mooie expositie bekijken.

Erkenning

Vier jaar geleden heeft Loesan Peters de eerste locatie van het Odensehuis geopend: “Het was een burgerinitiatief van vrijwilligers en kleine ad-hoc subsidies. De financiering is momenteel nog steeds niet via structurele subsidies geregeld.” Toch zit de groei erin: onlangs is een tweede locatie geopend, ook in Wijchen. Het Odensehuis is inmiddels partner geworden van Netwerk 100. Wat hopen zij in Netwerk 100 te vinden? Loesan: “Samenwerking. Het Odensehuis ontwikkelt zich steeds verder, dat willen we niet alleen doen, maar samen met partners. Ook willen we de bekendheid van het Odensehuis als laagdrempelige voorziening voor jonge mensen met dementie vergroten. We hebben verschillende praatgroepen voor mantelzorgers. Daar komen steeds meer mensen op af, zelfs als de partners nog geen deelnemers zijn in het Odensehuis. De stap naar Netwerk 100 is een mooie stap, het voelt als een stukje erkenning voor wat wij doen.”

Kennis delen

Heeft het Odensehuis Netwerk 100 ook iets te bieden? “We hebben veel expertise over jonge mensen met dementie”, vertelt Loesan. “Ik ben actief in het landelijke kenniscentrum jonge mensen met dementie en ik heb ook veel kennis over dementie in het algemeen. Ik zet me in om die kennis te delen. Daarnaast volg ik momenteel de master management en innovatie in maatschappelijke organisaties. Ik pas die kennis toe bij nieuwe stappen die we met het Odensehuis zetten. Bij het opzetten van de tweede locatie hebben we bijvoorbeeld de uitleenfunctie van Medipoint overgenomen. Samen met de deelnemers zorgen we nu voor de uitgave van de hulpmiddelen. Hierdoor komen er veel mensen over de vloer en leveren de deelnemers een actieve bijdrage aan de maatschappij. En de bezoekers maken zo op een laagdrempelige manier kennis met mensen met dementie.”

Trots op wat er bereikt is

De energie en inspiratie spatten ervan af bij Loesan. “Het is elke dag een feest om hier te zijn”, vertelt ze. “Het is gezellig en je krijgt er energie van. Ik ben trots op wat we bereikt hebben.” Dat geldt ook voor de bezoekers. Trots laten ze mij de foto-expositie zien, waarin de deelnemers, van 26 tot 80 jaar oud, hun eigen leven met dementie in beeld hebben gebracht.

Administrator