Jonge mensen met dementie

Jonge mensen met dementie

Bij dementie denken we veelal aan ouderen. Er is  echter ook een groep mensen bij wie een dementie wordt geconstateerd vóór het 65e levensjaar. Deze (vaak wat onzichtbare) groep vraagt en verdient speciale aandacht vanwege de levensfase waarin ze zitten. Vanuit Netwerk 100 zetten we verdere stappen om de zorg, aandacht en begeleiding voor deze mensen te verbeteren.

Vertaling landelijke zorgstandaard

Momenteel is er een project van VWS waarin welzijn en zorg voor jonge mensen met dementie verder wordt ontwikkeld en geïmplementeerd. Samen met twee andere regio’s start Netwerk 100 met een pilot om de landelijke zorgstandaard voor jonge mensen met dementie te vertalen naar de eigen regio. Wat betekent dit in de praktijk? In de regio bekijken we op welke onderdelen we de zorg en de kwaliteit van leven kunnen verbeteren voor deze groep.

Sneller de juiste begeleiding

De periode vanaf de eerste klachten tot de uiteindelijke diagnose duurt op dit moment gemiddeld 5 jaar. De reden: hulpverleners denken vaak niet aan een dementie, maar bijvoorbeeld aan een midlife crisis of burnout. Vervolgens richten zij daar ook de begeleiding of doorverwijzing op. Wat is nodig om dit traject van (gemiddeld) 5 jaar te vervroegen, zodat veel sneller de juiste begeleiding geboden kan worden? Dit is één van de onderwerpen die uitgewerkt kan worden in de pilotfase. De projectgroep start met het ophalen van knelpunten die bij de doelgroep zelf aan de orde zijn.

Meer informatie

De komende tijd houden wij u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Toos Smulders, locatiemanager Honinghoeve en Nijevelt bij De Waalboog: t.smulders@waalboog.nl

Administrator