‘Gezichten van dementie’ komt naar regio Nijmegen

In september, rond Wereld Alzheimer Dag, komt de tentoonstelling Gezichten van dementie naar de regio Nijmegen. De tentoonstelling, een project van kunstenaar Herman van Hoogdalem en journalist/schrijver/filmer Gijs Wanders, bestaat uit geschilderde portretten van mensen met dementie en gefilmde portretten van hun dierbaren. Herman en Gijs verbinden hun eigen ervaring aan Gezichten van dementie. Het project begon als postuum eerbetoon aan de moeder van Herman, die een dementie had toen zij overleed. Het leidde via diverse families uiteindelijk naar de vader van Gijs, die ook werd getroffen door dementie. Hij overleed in januari 2017.

De impact van dementie

Gezichten van dementie brengt het actuele onderwerp dementie op een unieke manier onder de aandacht. De impact van de ziekte wordt duidelijk aan de hand van de indringend geschilderde portretten en de intieme verhalen erachter. Getoond wordt wat dementie met mensen doet, wat er gebeurt tussen de geschilderde hoofdpersonen en hun gefilmde geliefden: het verdriet, de wanhoop, de onthechting, de berusting, de ontroering. De expositie met 2.40 meter hoge aquarellen en korte films trekt veel publiek in Nederland (en over de grens) en maakt veel los: mensen ervaren herkenning en daarmee erkenning, delen emoties en gaan met elkaar in gesprek. Zo willen de beide makers een bijdrage leveren aan een dementievriendelijker samenleving.

Opening en activiteiten

Op zondag 12 september wordt de expositie geopend door een ervaringsdeskundige en zijn mantelzorger, in de Protestantse Kerk in Groesbeek (zie hieronder, aanmelden verplicht). Van woensdag 15 t/m woensdag 22 september is de expositie daar dagelijks van 13.30 tot 16.30 geopend voor professionals en publiek. In deze weken worden tevens diverse activiteiten rond het thema dementie georganiseerd, in samenwerking met onderwijsinstellingen en de zorgsector. Initiatiefnemer is de regio Nijmegen van Alzheimer Nederland, welke zeer verheugd is met de komst van de tentoonstelling.

Opening expositie
Meld u vóór 1 september aan voor de feestelijke opening van de expositie op 12 september a.s. Dit kan via een e-mail naar nijmegen@alzheimervrijwilligers.nl.

Locatie: Kerkstraat 18 in Groesbeek
Tijdstip: 14.00-16.00 uur

Najaarsbijeenkomst Radboudumc Alzheimer Centrum
Het Radboudumc Alzheimer Centrum nodigt u uit om op donderdag 23 september de expositie te komen bekijken en te luisteren naar Gijs Wanders in gesprek met mensen met dementie. Zij vertellen wie zij zijn en hoe zij een manier hebben gevonden om zo goed mogelijk te leven met dementie.

Voor wie: alle geïnteresseerden die zich betrokken voelen bij dementie
Locatie en tijdstip: van 18.00 tot 20.30 uur
Programma en aanmelden: via deze link

Administrator